pszczeli produkt

Od tysięcy lat człowiek zajmuje się pszczelarstwem. Przez ten czas nieustannie poznaje możliwości, które w walce o odporność i zdrowie oferują pszczoły. Owady te najczęściej kojarzą się z miodem, jednak człowiek zyskuje dzięki nim o wiele więcej. Równie ważne są pierzga, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele czy propolis. Co istotne, każdy wyżej wymieniony pszczeli produkt cechuje cenna wartość odżywcza oraz właściwości antyoksydacyjne.

Propolis — pszczeli produkt, który zachwycił cały świat

Propolis, zwany również kitem pszczelim, jest balsamiczno-żywiczną substancją, która produkowana jest przy udziale pszczół z żywiczno-woskowatych wydzielin pączków wierzby, topoli, sosny, jodły, świerku, kasztanowca, olchy, osiki, brzozy, dębu i wiązu. Z substancji biologicznie aktywnych zawierają: kwasy aromatyczne (w tym salicylowy i benzoesowy), flawonoidy, kumaryny i terpeny. Co więcej, kit pszczeli zawiera również kwasy tłuszczowe, sterole, aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę D, A, C, enzymy, a także składniki mineralne. Ten pszczeli produkt cechuje się właściwościami przeciwwirusowymi, przeciwbakteryjnymi, przeciwzapalnymi, przeciwgrzybiczymi, jak i również przeciwnowotworowymi. Propolis wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, regenerujące, znieczulające, detoksykujące oraz stymulujące układ odpornościowy. Ponadto zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz rozszerza naczynia krwionośne.

Pyłek pszczeli, mleczko pszczele i pierzga – co warto o nich wiedzieć

Propolis to nie jedyny pszczeli produkt. Innymi godnymi uwagi są:

  • Pyłek pszczeli – jest niezwykle odżywczym produktem roślinnym, który stanowi doskonałe źródło takich składników, jak: cukry proste i złożone, białka, aminokwasy, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, nukleoproteidy, składniki mineralne (kobalt, siarka, potas, żelazo, magnez) i witaminy (A, E, B1, B2, B6, B12, C, PP i kwas foliowy). Zawiera także substancje antybakteryjne oraz enzymy.
  • Mleczko pszczele – jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół, a dokładniej ujmując robotnic. Jest to doskonałe źródło biostymulatorów, a także składników wywierających wpływ na poprawę apetytu. Co więcej, wykazuje ono działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne, w tym również wirusowi świnki, grypy i opryszczki.
  • Pierzga – jest pyłkiem kwiatowym, który został wzbogacony o wydzielinę gruczołów ślinowych pszczół i miód. W przypadku braku dostępu do tlenu ulega fermentacji mlekowej, która go konserwuje i sprawia, że jest łatwostrawny.