Na imprezie firmowej trzeba zaserwować dobre jedzenie, gdyż wszyscy zaproszeni goście wymagają nie tylko rozrywki i odpowiednich trunków, ale również pysznych przekąsek i smakowitego jedzenia. Oferta cateringowa dla firm zajmie się tym. Tylko trzeba wiedzieć, jakie dania cieszą się szczególną popularnością.
Oferta cateringowa dla firm, czyli co warto zaserwować na imprezie firmowej?
Dobry catering to podstawa na imprezie firmowej i nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Menu musi być dokładnie zweryfikowane pod względem preferencji, a także wytycznych dietetycznych gości (coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską albo wegańską, trzeba wziąć pod uwagę alergie i nietolerancje pokarmowe). W menu nie może zabraknąć posiłków, które przypadną do gustu każdego, nawet jeżeli dana osoba nie jest w stanie spożywać wszystkiego.
Oferta cateringowa dla firm powinna pasować do charakteru imprezy, wieku zaproszonych gości oraz klimatu, jaki na niej pasuje. Jeżeli impreza ma mieć tradycyjny klimat, połączony z dawnymi hitami polskiej muzyki warto postawić na polską kuchnię, która pozwoli zagranicznym gościom spróbować zupełnie innych smaków i poznać nieco lepiej polską kuchnię. Na stołach nie może zabraknąć śledzi, bigosu, sałatki jarzynowej i pierogów.
Kiedy bankiet jest elegancki, serwowane jedzenie musi pasować do wymogów i oczekiwań gości. Najlepiej postawić na tradycyjne rozwiązania, czyli zimną płytę rozłożoną na paterach, sałatki, ciasta desery, można też podać ciepłe posiłki.
Z kolei na mniej oficjalnych imprezach najlepiej jest serwować przekąski kuchni śródziemnomorskiej, które są lekkie, łatwo się je spożywana, a mają w sobie wiele smaku i aromatu. Przekąski na jeden raz nie wymagają używania talerzy i sztućców, co okaże się bardzo przydatne.
Najmodniejszym trendem na imprezach firmowych jest serwowanie kuchni japońskiej czy innych orientalnych smaków. Bogate menu, różnorodne, aromatyczne potrawy sprawiają, że event zapadnie w pamięci wszystkich przybyłych osób.
Wybór odpowiedniej firmy cateringowej jest bardzo ważny, trzeba dokładnie ustalić menu, dowiedzieć się, jakie dania będą najlepsze, dopasować je do zaproszonych gości, a także dostosować ilość do potrzeb.