Po spożyciu przetworów z glutenem mają miejsce u Ciebie objawy alergiczne to znak, że musisz przestąpić na dietę bezglutenową. Wszystkie wykwity na skórze trzeba błyskawicznie omówić z lekarzem. W momencie odrzucenia glutenu, również układ pokarmowy daje o sobie znać. Nieprzyjemne objawy pojawiają się tuż po spożyciu i są to np. nudności, zaparcia, czy uporczywe gazy. W razie domniemania alergii na gluten trzeba iść do gastrologa, który skieruje na potrzebne badania. W przypadku diagnozy pozytywnej, dla lepszego samopoczucia i zdrowia, należy przekierować się na dietę bezglutenową.
Czym jest gluten i w jakich produktach możemy go znaleźć?
Glutenem są proteiny występujące się w niektórych zbożach. Dieta bezglutenowa odrzuca niektóre produkty zbożowe. Należą do nich między innymi: pieczywa, mąka krupczatka, sosy z dodatkiem mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.
Menu bezglutenowe to dieta selekcyjna, która usuwa ze jedzonej żywności rzeczy zawierające protein glutenu. Używana jest przede wszystkim w czasie terapii celiakii. Choroba owa stanowi permanentną nietolerancją glutenu, powodującą uszkodzenia w błonach śluzowych jelita cienkiego. Celiakia to schorzenie o tle autoimmunologicznym.
Dostosowywanie diety bez glutenu?
Na początku najważniejsze będzie gruntowne wykluczenie produktów z glutenem. Należy je zamieniać na artykuły go pozbawione. Dieta bez glutenu polega na odrzuceniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej oraz zamiany jej na ryżową, lub kukurydzianą. Uczuleni na gluten nie są skazani na to, aby rezygnować z niektórych zbóż, jest to m.in. owies. To właśnie owies jest pozbawiony niechcianego glutenu. Przez właściwości upraw, owies może mieć niewielką ilość glutenu z na przykład pszenicy. Mąka bezglutenowa ma taką informację na opakowaniu.
Podczas zakupów należy dokładnie czytać pudełka produktów. Dieta bez glutenu ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego trzeba uzupełniać ilość węglowodanów. Jest wiele produktów między innymi: makarony, które nie mają glutenu oraz dostarczają adekwatną ilość węgli. Wybór zdrowej, czy bezglutenowej żywności jest szeroki.
Dieta którą omawiamy nie musi być trudna i monotonna! Jeśli mamy obawy powinniśmy się konsultować z dietetykami, albo sprzedawcami. Identyfikatorem artykułów pozbawionych glutenu jest przekreślony zielony kłos. Owy emblemat to zagwarantowanie producenta. Jest on atestowanym symbolem, który oznacza bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.